Gala HFO w Kleszczowie: Boom Boom broni tytułu mistrza świata

Za nami kolejna widowiskowa impreza sportowa, a wraz z nią niesamowite emocje i niezastąpione wrażenia. W sobotę odbyła się Gala HFO w Kleszczowie, w której stoczono 10 pojedynków. Entuzjaści sportów walki mogli śledzić zmagania zawodników na żywo w TVP Sport. Jedną z osób wręczających nagrodę był Piotr Nowak, właściciel przedsiębiorstwa Nitus.

Mistrz pozostaje mistrzem

Wszyscy zwolennicy w napięciu wyczekiwali kluczowej walki wieczoru, w której Łukasz Pławecki bronił pasa mistrza świata ISKA, podejmując rękawicę rzuconą przez Michalisa Manolego. Walka okazała się prawdziwym wyzwaniem i szczególnie wyrównanym starciem.

Walka gali HFO wysokie kopnięcie

Zawodnik z Cypru przez pięć rund wykorzystywał w głównej mierze kopnięcia oraz kolana w zwarciu. Pławecki musiał poszukać skutecznego sposobu na dotarcie do przeciwnika, co okazało się wyjątkowo trudne. W tym celu posiłkował się ciosami sierpowymi w półdystansie oraz niskimi kopnięciami. Całość zmagań łagodniej znosił zawodnik z małopolski, co w efekcie pozwoliło obronić pas mistrza świata przez jednogłośną decyzję sędziów. Jedną z osób wręczających nagrodę mistrzowi był Piotr Nowak, właściciel firmy Nitus, która od wielu lat wspiera zawodników w sportowych zmaganiach.

-Z dumą oglądaliśmy zmagania sportowców jako jeden ze sponsorów. Zarówno zawodnikom, jak i organizatorom należą się ogromne brawa za stworzenie spektakularnego widowiska. – mówi Paweł Orzeł, dyrektor firmy Nitus. –Kierujemy słowa uznania zwłaszcza w kierunku Łukasza Pławeckiego za obronę pasa mistrza świata w pięknym stylu, ale także wszystkim pozostałym zawodnikom – dodaje.

Wygrana Pławecki

Efektowne pojedynki karty głównej

Każda ze stoczonych walk przyniosła widzom mocne wrażenia. Niejeden sympatyk wstrzymał oddech na pojedynku Patryka Radonia, który pokazał swoje popisowe „bandyckie tango” i bezdyskusyjnie pokonał Michala Kosika. Już w drugiej rundzie sprowadził przeciwnika do parteru po mistrzowskim ciosie prostym, a przy trzecim liczeniu sędzia przerwał walkę, czyniąc zawodnika z Łodzi zwycięzcą nad zamroczonym Słowakiem.

W konfrontacji zawodników wagi najcięższej mogliśmy zobaczyć wielokrotnego mistrza Polski Michała Bławdziewicza oraz Tomasza Janiszewskiego, zawodnika MMA. Z uwagi na doświadczenia obu zawodników większość osób znała wynik starcia, zanim rozpoczęła się walka. Wbrew oczekiwaniom znaczącej przewagi nad Janiszewskim, walka przebiegała dosyć spokojnie i niepozornie. Obaj zawodnicy przetrwali do końca starcia, a sędziowie ogłosili zwycięzcą Bławdziewicza.

W pozostałych walkach Robert Krasoń pokonał Wiktora Waszczuka, prezentując widowiskowy knockdown i został ogłoszony zwycięzcą przez decyzję sędziów. Michał Benben wysokim kopnięciem znokautował Marcina Koniecznego ciosem prosto w szczękę. Natomiast Maciej Zembik zwyciężył nad Ivo Hatalą, a Szymon Obroślak nad Damianem Rollem w dwóch szybkich i zarazem mocnych pojedynkach wagi lekkiej.

Pojedynek

Półzawodowe pojedynki

Emocji nie zabrakło także podczas walk karty wstępnej. W pojedynku dziewcząt Martyna Kot pokonała Julię Tomczyńską w półzawodowej walce. W konfrontacji Kacpra Glinickiego z Marcinem Krokiem początkowo ten drugi reprezentował się lepiej od przeciwnika, jednak w efekcie im bliżej końca walki, tym Glinicki coraz częściej pokazywał charakter, ostatecznie odnosząc zwycięstwo. Walka najmłodszych kickbokserów Miłosza Dąbrawy i Szymona Sochy zakończyła się remisem. Wszyscy zawodnicy zaprezentowali wysoki poziom, indywidualny styl i waleczny charakter na ringu.

Pas mistrza świata

Informacje w pigułce

Wyniki:

• Łukasz Pławecki pok. Michalis Manoli przez decyzję (50:45, 50:47, 50:48) – obrona pasa Mistrza Świata ISKA
  • Michał Bławdziewicz pok. Tomasz Janiszewski przez decyzję
  • Patryk Radoń pok. Michal Kosik przez TKO 2R (3 liczenia w rundzie)
  • Robert Krasoń pok. Wiktor Waszczuk przez decyzję
  • Michał Benben pok. Marcin Konieczny przez KO 2R (wysokie kopnięcie)
  • Maciej Zembik pok. Ivo Hatala przez decyzję
  • Szymon Obroślak pok. Damian Roll przez decyzję

Karta wstępna:

• Miłosz Dąbrowa zremisował z Szymon Socha
  • Kacper Glinicki pok. Marcin Krok przez decyzję
  • pro am: Martyna Kot pok. Julia Tomczyńska przez decyzję

___________________________________________________________________

Firma NITUS specjalizuje się w produkcji bram segmentowych garażowych i przemysłowych. Jest także producentem stolarki aluminiowej, PVC i przeciwpożarowej, rolet zewnętrznych, moskitier oraz komórek lokatorskich. Główna siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w miejscowości Jurków (powiat brzeski, woj. małopolskie).