Nitus z nowoczesnym parkiem technologicznym

Nitus, producent okien, bram, drzwi oraz osłon okiennych i wyrobów ze stolarki aluminiowej zwiększa moce produkcyjne. Producent zakończył inwestycje nowego biurowca oraz hal produkcyjnych, wyposażonych w jedne z najnowocześniejszych parków technologicznych w Europie.

Ponad 20 lat na rynku

Nitus to ponad 20 lat doświadczenia w produkcji stolarki począwszy od stolarki PVC oraz aluminiowej, bram garażowych, a także wewnętrznych i zewnętrznych osłon okiennych. Uzupełnienie oferty stanowią komórki lokatorskie. Wszystkie produkty znajdują swoich odbiorców w Polsce oraz na rynkach zagranicznych. Producent zakończył ubiegły rok finalizacją dwóch dużych inwestycji, dzięki którym zwiększy moce produkcyjne Działu Produkcji bram segmentowych oraz Działu Produkcji stolarki aluminiowej. Wiąże się to ze strategią rozszerzenia sieci dystrybucji, a bezpośrednio przełoży się to także na potrzebę aktywnych rekrutacji i zwiększenia zatrudnienia.

W pełni zdygitalizowana linia produkcyjna

Decyzja o podjęciu rozbudowy biurowca w Jurkowie oraz zakładów produkcyjnych zapadła w 2017 roku. Już 2 lata później Nitus uruchomił w pełni zdygitalizowaną linię produkcyjną do rozkroju paneli bram segmentowych.

– Technologia (oparta o maszyny CNC), którą wykorzystujemy, pozwala nam w pełni optymalizować i kontrolować produkcje bram segmentowych. Ponadto przyjmując dynamiczny model ochrony środowiska w naszym przedsiębiorstwie, skupiliśmy się na rozwiązaniach, które pozwolą nam redukować ilość poszczególnych kategorii odpadów, a tym samym nasz wpływ na środowisko. Dlatego inwestujemy w technologicznie zaawansowane rozwiązania. Jest to między innymi linia rozkroju paneli, ale także w pełni zautomatyzowana malarnia. Ta technologia eliminuje straty lakieru, a jednocześnie zapewnia gwarancję najwyższej jakości powłoki lakierniczej – mówi Paweł Orzeł, dyrektor handlowy Nitus.

Nieustanny rozwój

Firma inwestuje w rozwój zaplecza i już dzisiaj dysponuje 4 zakładami produkcyjnymi o łącznej powierzchni hal ponad 5 tysięcy metrów kwadratowych oraz innowacyjnym zapleczem ekspozycyjno-biurowym, na którego terenie obecnie powstaje nowocześnie wyposażony showroom. Rozbudowa wiąże się z tworzeniem nowych miejsc pracy, ale oprócz samej polityki personalnej istotne znaczenie ma przygotowanie kwalifikacyjne i podnoszenie kompetencji zespołów. Jest to cały proces w strategii firmy, a jego celem jest z jednej strony tworzenie przyjaznego miejsca pracy, a z drugiej skutecznie i efektywnie działających komórek organizacyjnych.

Nitus zapowiada również rozszerzenie sieci dystrybucji. – Dla każdego przedsiębiorstwa rozwój jest podstawą funkcjonowania. Mówiąc o rozwoju mamy na myśli określone cele oraz sposoby, a także narzędzia do ich realizacji, którymi dysponujemy i „których nie zawahamy się użyć”. Planujemy, że Nitus w ciągu najbliższych kilku lat zbuduje oraz następnie ugruntuje swoją pozycję w pierwszej piątce najbardziej rozpoznawalnych marek w segmencie stolarki otworowej. Jesteśmy zmotywowani, aby konsekwentnie realizować nasze cele  – podsumowuje Paweł Orzeł.

_____________________________________________________________________

Firma Nitus specjalizuje się w produkcji segmentowych bram garażowych i przemysłowych. Producent w swojej ofercie posiada również stolarkę aluminiową, przeciwpożarową i PVC, rolety zewnętrzne, wewnętrzne, moskitiery oraz komórki lokatorskie. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w miejscowości Jurków (pow. brzeski, woj. małopolskie). Więcej informacji na stronie internetowej: www.nitus.pl.